Haber

Türkiye depreme hazır mı? İşte kamuoyu yoklamasının sonuçları

NG Araştırma olarak geçmişten günümüze 5. araştırmamızla insanların depreme ne kadar hazırlıklı olduklarını ve konu hakkındaki bilgilerini bir kez daha inceledik. 7-22 Aralık 2022 tarihleri ​​arasında online araştırma platformumuz Benderimki.com üzerinden 15 yaş üstü 1475 kişinin katılımıyla araştırmamızı gerçekleştirdik.

DEPREM DURUMUNDA NE YAPACAĞINIZI BİLİYOR MUSUNUZ?

Olası bir deprem anında kendimizi nasıl koruyacağımızı bilmekte fayda var. Özellikle risk altındaki bölgeler için uzmanlar, deprem sonrasında alınması gereken önlemler ve yapılması gerekenler konusunda bizleri sıklıkla uyarıyor. Peki deprem anında ne yapacağımızı biliyor muyuz? Gelin bu soruya katılımcılarımızın verdiği cevaplara bir göz atalım.

Araştırmamızda kişilerin %19’u beyin sarsıntısı durumunda ne yapılacağı konusunda eğitime katıldığını belirtirken, %27’si bu konuyu kendisinin araştırdığını söyledi. Medyada bu konuda bilgi veren uzmanların %49’u dinlerken, %5’i beyin sarsıntısı hakkında bilgisi olmadığını söyledi.

EVİNİZ DEPREME DAYANIKLI MI?

Deprem ülkemizde dikkate alınması gereken en önemli olaylardan biridir. Bu nedenle herkesin deprem önlemi alması büyük değer taşımaktadır. Alınabilecek en değerli deprem önlemlerinin ortasında yapıların depreme dayanıklı olup olmadığı araştırması vardır.

Katılımcılara konutlarının depreme karşı ne kadar dayanıklı olduğunu sorduk. Evlerinin deprem yönetmeliğine uygun olduğunu düşünenlerin oranı %47 iken, depreme dayanıklı olmadığını düşünenlerin oranı %9’dur. %19’u konutunun deprem yönetmeliğine uygun olduğunu ancak sağlam olduğunu düşünmediğini belirtti. Geri kalanlar ise bu konu hakkında bilgilerinin olmadığını söylüyor. “Bilmiyorum”Geri verenlerin oranı ise %25.

EVİNİZİN YAKININDA SARSMA SONRASI TOPLANTI ALANI VAR MI?

Ne yazık ki beyin sarsıntısı hayatımızın bir gerçeği. Deprem anında panik yapmadan doğru hareket edebilmek çok değerlidir. Pekala, bir sarsıntı durumunda nerede toplanacağız?

Katılımcıların büyük çoğunluğu ikamet ettikleri yere yakın bir beyin sarsıntısı toplanma alanı olduğunu belirtmişlerdir. Her 4 kişiden 1’inin beyin sarsıntısı toplanma alanı olmadığını belirtmesi dikkat çekici bir sonuç olarak göze çarpmaktadır.

DEPREM GARANTİNİZ VAR MI?

10 kişiden 6’sı deprem sigortası olduğunu belirtirken, 4’ü ise uzun süredir deprem sigortası olmadığını belirtti.

Deprem sigortası var diyenlerin ne kadar süredir sigortası olduğunu sorduk! 5 yıl ve üzeri için ödeme yapanların oranı ise %59 oldu. Cevapların dağılımına baktığımızda deprem sigortasına önem verenlerin sistemli bir şekilde yaptırmaya devam ettiği öne çıkıyor.

DEPREM SİGORTASINI HANGİ HEDEF İLE YAPTINIZ?

Deprem sigortası çok önemlidir. Peki hangi amaçla deprem sigortası yaptırıyoruz? Gelin katılımcılarımızın yanıtlarını detaylı olarak inceleyelim!

Deprem sonrası devlet desteğinden yararlanmak için yaptıranların oranı %38 iken, elektrik/su/doğalgaz servislerinin açılması zorunlu olduğu için yaptıran katılımcılarımızın oranı %26 oldu. Tapu işlemlerinin yapılabilmesi için zorunlu olduğu için sigorta yaptıranların oranı %20 iken, konut kredisi alınması gerektiğini belirtenlerin oranı %16’dır.

DAYANIKLILIK EVLERİMİZDE TEST EDİLDİ Mİ?

Araştırmamızda insanlara yaşadıkları binada depreme dayanıklılık testi yapılıp yapılmadığını sorduk!

Katılımcıların %23’ü testin yapıldığını ve binalarının sağlam olduğunu belirtirken, %2’si testin yapıldığını ve binalarının sağlam olmadığını belirtti. %37’si binalarına böyle bir test yapılmadığını belirtirken, %38’i bu konuda bilgi sahibi değil.

DEPREM ÇANTAMIZ HAZIR DEĞİL!

Uzmanların ve yetkili kişilerin uyarılarındaki en önemli konulardan biri de beyin sarsıntısı çantası hazırlamak! Ülkemizin deprem kuşağında yer aldığı ve her an bir şok yaşama ihtimalimiz olduğu düşünüldüğünde bu konuyu göz ardı etmemeli ve ertelememeliyiz. Peki deprem çantamız hazır mı?

Araştırmamıza katılan kişilerin %22’si evlerinde deprem çantası olduğunu belirtirken, %45’i olmadığını belirtmiştir. Geri kalan kişiler ise evlerinde beyin sarsıntısı çantası olmadığını ancak hazırlamak niyetinde olduklarını belirtmişlerdir.

DEPREM ÇANTASI OLMALIDIR!

Ayrıca tüm katılımcılarımızın beyin sarsıntısı çantasında mutlaka olması gereken eşyalar hakkındaki bilgilerini de analiz ettik. Beyin sarsıntısı çantasında ne olması gerektiğini sorduğumuzda en yüksek oran %87 ile el feneri, %85 ile ilk yardım çantası ve %83 ile düdüktür. İnsanların %76’sı bozulmayan gıdalara sahip olmayı kesin olarak düşünürken, %75’i bol miktarda şişe su bulundurmanın gerekli olduğunu düşünüyor. Bunların dışında düzenli olarak kullanılan ilaçlar, battaniye, yedek piller vs. gibi malzemeler de deprem çantasında mutlaka bulunması gerekenler arasında…

DEPREM SONRASI AÇIK HAVA ALANLARI 1. SEÇİM!

Katılımcılara deprem anında kendilerini inançlı hissettikleri yerleri sorduk. % 87 ile insanlar en çok park gibi açık hava alanlarına inandıklarını söylediler. İnsanların %12’si konutlarını güvenli buluyor. Uçakları, arabaları, kamu binalarını ve diğer yerleri dindar bulanların oranı her geçen gün azalıyor!

DEPREM İÇİN HAZIRLANMAK İÇİN NE YAPIYORUZ?

Araştırmamızda, insanların beyin sarsıntısına hazırlanmak için kullandıkları formülleri inceledik.

Sonuçlar: Oran:

Deprem anında ne yapacağımı aileme bildirdim %45

Deprem anında ne yapacağım konusunda araştırma yaptım/eğitim aldım %41

Daha önce deprem anında düşebilecek eşyaları %38 düzeltmiştim.

%31 deprem sigortası yaptırdım / yaptırdım

ev, iş vb. Acil çıkışların kullanıma uygun olup olmadığını kontrol ettim %22

%21 deprem çantamı hazırladım

Binama dayanıklılık testi yaptırdım / yaptırdım %12

Hiç hazırlık yapmadım %22

DEPREM İLE GELECEĞİN ORTASINDA BİR TEMAS VAR MI?

Beyin sarsıntısının kader olduğunu mu düşünüyorsun? Ya da gerekli önlemler alınarak olumsuz sonuçların önüne geçilebilir mi?

Araştırmamızın sonuçlarına baktığımızda oranların birbirine ne kadar yakın olduğunu görüyoruz. İnsanların %55’i depremde hayatta kalma olasılığını bir nimet olarak görüyor. Öte yandan, %45’i beyin sarsıntısını baht ile ilişkilendirmediğini belirtmiştir.

DEPREM DURUMUNDA İLK TEPKİNİZ NEDİR?

Deprem anında zarar görmemek için deprem öncesi hazırlığın önemini bir kez daha vurgulamak istiyoruz.

İnsanlara deprem anında ilk hareketlerinin ne olduğunu sorduğumuzda, devrilmesi zahmetli bir eşyanın yanında yaşam üçgeni oluşturacağını söyleyenlerin yarısı katılımcıların yarısı oldu. %18’i cenin pozisyonunda beyin sarsıntısının geçmesini bekleyeceğini söylerken, %10’u kendi yerine diğer insanlara koşacağını belirtmiştir.

ŞİMDİYE KADARKİ EN YÜKSEK DEPREM ŞİDDETİ

Katılımcılarımıza şimdiye kadar yaşadıkları en yüksek beyin sarsıntısını sorduk. Katılımcılarımızın özellikle tremor bölgelerinden olduğu bu araştırmanın sonuçları görseldeki gibiydi.

Araştırmamıza katılan her 10 kişiden 1’i beyin sarsıntısında maalesef bir yakınını kaybettiğini ifade etmiştir.

DEPREM SONRASI HABERLEŞME

Büyük afet ve acil durumlarda altyapı hasarı veya kullanım yoğunluğundan dolayı iletişim kesilebilir.

Katılımcılarımıza deprem sonrası yakınlarıyla iletişim kurmak için kullanacakları sistemi sorduğumuzda yarısı telefonla görüşeceklerini söylediler. %26 mesajla iletişim kuracak, %14 “Kesinlikle güvendeyim”Kendileriyle uygulama üzerinden iletişime geçeceğini belirtti.

DEPREM SONRASI ÇALIŞMALARIN EN ETKİSİ HANGİSİDİR?

Katılımcılarımıza deprem sonrası yapılan çalışmalardan hangisinin en etkili olduğunu sorduk. %41’i AFAD çalışmalarını yanıtlarken, %34’ü AKUT çalışmalarını yanıtladı.

K-9 köpekleri ve halk dayanışması tepkilerinin oranı %8 iken, belediye ekiplerinin çalışmalarını etkili bulanların oranı %2’dir.

BİZİ KORKAN GÜNDEM: DÜZCE DEPREMİ

23 Kasım 2022 günü saat 04.00 sıralarında Düzce’de deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi çevre illerde de hissedilen depremin büyüklüğünü 5.9 olarak açıkladı.

Katılımcılarımıza geçen ay Düzce sarsıntısını hissedip hissetmediklerini sorduk.

Katılımcıların yarısı sarsıntıyı hissettiklerini belirtirken, diğer yarısı hissetmedi.

DEPREM ANINDA PANİK Mİ OLDUNUZ?

Geçen ay Düzce depreminde katılımcılarımıza panikleyip paniklemediklerini sorduk!

Katılımcıların %71’i panik olduğunu belirtirken, %29’u sakin davranarak panik olmadığını belirtmiştir.

BÜYÜK SARSMAYA HAZIR MIYIZ?

Uzmanlar uzun süredir Marmara Bölgesi çevresinde büyük sarsıntı uyarısında bulunuyor. Peki bu şoka ne kadar hazırız?

Katılımcıların %59’u önlem alınmadığını düşünüyor. Kısmen alındığını düşünenlerin oranı %36 iken önlem alındığını düşünenlerin oranı sadece %5’tir.

YAKIN GELECEKTE ÜLKEMİZİN EN BÜYÜK SORUNU NEDİR?

Araştırmamızın sonuçlarına baktığımızda ekonomik yüklere cevap veren katılımcıların %38 oyla çoğunlukta olduğunu görüyoruz. Katılımcıların %16’sı mülteci sorunu olduğunu düşünürken, katılımcıların %13’ü yakın gelecekteki en büyük sorunun deprem olduğunu düşünüyor.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu