MHP’li Aksu: “Yüzde 11,4 Büyüyen Türkiye Ekonomisi Son 50 Yılın En Yüksek Büyüme Oranına Ulaştı”
MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Faruk Aksu, “Pandemi nedeniyle önce dünyada siyasi ve ekonomik çalkantıya giren gelişmeler, ardından Rusya-Ukrayna savaşı Türkiye’yi olumsuz etkiledi. Büyüyen Türkiye ekonomisi yüzde 4 ile son 50 yılın en yüksek büyüme oranına ulaştı.Bütün dünya küçülürken büyüme trendi devam eden Türkiye, üçüncü çeyrekte yüzde 3,9, ilk 9 ayda yüzde 6,2 büyüme kaydetti. 2022” dedi.
TBMM Genel Kurulu’nda 2023 Bütçe Yasa Tasarısı için son konuşmalar yapıldı. MHP Kümelenmesi adı altında konuşan Genel Başkan Yardımcısı İsmail Faruk Aksu, şunları söyledi:
“BU BÜTÇE TÜM VATANDAŞLARIMIZIN NİTELİKLİ KAMU HİZMETİ ALMASINI SAĞLAYACAK, ÖNCÜ ÜLKE TÜRKİYE’NİN YAPISINA DESTEK OLACAKTIR”
“Ekonominin yatırım, üretim, istihdam ve ihracata dayalı olarak büyümesi, gelir dağılımındaki adaletin gözetilmesi ve mali disiplinden ödün vermeden öngörülen hedeflere ulaşılması amacıyla hazırlanan bütçe, sektörümüzün rekabet gücünü artıracaktır. Esnaf ve sanayicilerimizin, çiftçilerimizin desteklenmesi, eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması, çalışanlarımızın ve emeklilerimizin yaşam standartlarının yükseltilmesi, sosyal yardım çatısı altında ihtiyaç sahibi insanlarımızın önünü açacak bir kaynak tahsisinin yapıldığı anlaşılmaktadır. Bu bütçe, tüm vatandaşlarımızın kaliteli kamu hizmeti almasını sağlayacak ve cumhurbaşkanı Türkiye’nin inşasına destek olacaktır.
“BÜTÇENİN YÜZDE 14,5’İ EĞİTİME AYRILIYOR”
2023 bütçesinde en büyük pay eğitim ve gençliğe ayrılmıştır. Gençlerin beklentilerini karşılamayı vazgeçilmez bir gereklilik olarak görüyoruz. Bütçenin yüzde 14,5’i eğitime ayrıldı, yükseköğretim de dahil edildiğinde eğitim bütçesi yüzde 66,9 artarak 649,8 milyar lira oldu. 2022 yılında öğretmenlerimizin 3600 ek gösterge olmak üzere mali ve sosyal haklarına ilişkin birçok beklentisi karşılanmış, meslek yasası ile kariyer basamakları artırılmıştır.
Türkiye’nin Rusya-Ukrayna savaşındaki sağduyulu duruşu ve Rusya’nın karşı bloklara körü körüne tabi olmayı reddetmesi, milli çıkarlarımız için ne gerekiyorsa onu tercih etmesi takdire şayandır. Türkiye’nin bu duruşunun stratejik kazanımları her geçen gün daha da ortaya çıkacaktır. Yaklaşık 14 milyon tahıl, küresel gıda krizinin önlenmesine önemli katkı sağlarken, Türkiye’nin esir mübadelesindeki öncülüğü de Türkiye’nin etkinliğini pekiştirdi.
“GÜVENLİĞİN OLMADIĞI YERDE ÖZGÜRLÜKTEN, DEMOKRASİDEN VE İNSAN HAKLARINDAN KONUŞMAK MÜMKÜN DEĞİLDİR”
Güvenliğin olmadığı yerde özgürlükten, demokrasiden, insan haklarından söz edilemez. Demokrasiye ve hukuka saygıdan bahseden herkesin terör örgütlerine karşı ortak tavır alma zorunluluğu vardır. Terörü ve şiddeti formül olarak benimseyen anlayışı devletimizin bekasına, milletimizin huzur ve güvenine tehdit olarak görüyoruz. PKK, YPG gibi tüm terör örgütleri darbe üstüne darbe aldı. Bugün ülkemizin her yerinde barış hüküm sürmekte, ekonomik ve sosyal hayat canlanmaktadır.
VATANDAŞLARIMIZIN HUZUR VE GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMA KARARLIĞI İLE SAVUNMA VE GÜVENLİK İÇİN 468,7 MİLYAR TL ÖDENEK AYRILMIŞTIR.
Vatandaşlarımızın huzur ve güvenliğini sağlama kararlılığıyla savunma ve güvenliğe bütçeden 468,7 milyar lira ayrıldı. Güvenlik güçlerimizin vatan ve millet uğruna sarf ettikleri çabaların parasal bir karşılığı olamayacağına, hayatlarını kolaylaştıracak adımların atılması, yeterli sosyal ve mali hakların sağlanması gerektiğine inanıyor ve memnuniyet duyuyoruz. yapılan düzenlemelerle.
“2022 YILINDA İKİYE KAT ARTIŞLA ASGARİ ÜCRET BİRİKİMLİ YÜZDE 94,6 ORANINDA ARTMIŞTIR”
Asgari fiyat ve ücretlilerin gelirlerinin taban fiyat kadar bir kısmı vergiden istisna edilmiştir. 2022 yılı için iki kez yapılan artışla taban fiyata kümülatif yüzde 94,6 zam yapıldı. Tüm memur ve emekliler için 600 puan ek gösterge artışı yapılmış olup, öğretmen, polis, müdür, sağlık çalışanları, kamu hukukçuları, fakülte sekreterleri, din görevlileri ve çok sayıda kamu çalışanının 3600 ek gösterge beklentisi karşılanmıştır.
Ülkemiz aldığı yatırımlarla 2021 yılında Avrupa’nın en çok tercih edilen 5. uluslararası doğrudan yatırım destinasyonu haline geldi. Bütçeden yatırım harcamaları için 383,1 milyar TL ayrılırken, reel kesim tabanları için ayrılan ödenek önemli ölçüde artırılarak 145,4 milyara yükseldi. TL.
“YÜZDE 11,4 BÜYÜYEN TÜRKİYE EKONOMİSİ SON 50 YILIN EN YÜKSEK BÜYÜMESİNE ULAŞTI”
Yaşanan küresel enflasyon nedeniyle ABD ve Euro Bölgesi ülkelerinin ekonomilerinde faiz oranlarının artmasıyla birlikte dünya ekonomisinde resesyon ve işsizliğin artması riski ortaya çıkmıştır. Küresel büyüme tahminleri aşağı yönlü revize edildi, IMF’ye göre dünya ekonomisi 2022’de yüzde 3,2 olacak; 2023’te yüzde 2,7 büyüyeceği öngörülüyor. Pandemi sonrası Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle siyasi ve ekonomik çalkantıya giren dünyada yaşanan gelişmeler elbette Türkiye’yi de olumsuz etkiledi. Türkiye savaşın doğrudan kaybedeni olmasa da olumsuz etkilenen ülkelerden biri oldu. Hızla toparlanan ve yüzde 11,4 büyüyen Türkiye ekonomisi, son 50 yılın en yüksek büyüme oranına ulaştı. Tüm dünya küçülürken, Türkiye üçüncü çeyrekte yüzde 3,9 büyüme trendini sürdürürken; 2022’nin ilk 9 ayında da yüzde 6,2 büyümeyi başardı.
“KASIM AYINDA İHRACATIMIZ YILLIK 250 MİLYAR DOLARI AŞARAK CUMHURİYET TARİHİNİN EN YÜKSEK SEVİYESİNE ULAŞTI”
Türkiye her ay ihracat rekorları kırarak 2021’de dünya ihracatındaki payını ilk kez yüzde 1’in üzerine çıkardı. Kasım ayında ihracatımız yıllık 250 milyar doları aşarak Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı. Elektrik fiyatlarının yüksekliği nedeniyle ithalat yılda 360 milyar dolara yükseldi.
Türkiye yüksek büyüme hızı yakalarken, bütçe açığında ve borçlanmada önemli bir azalma sağlamayı başardı. Kasım ayında bütçemiz 108,3 milyar lira fazla verirken, Ocak-Kasım dönemi açığı 20,4 milyar liraya geriledi. Türkiye, kamu borçluluğu, hanehalkı borçluluğu ve reel şube borçluluğu açısından en az borçlu ülkeler arasında yer almaktadır.